Foto: SVT

En helt ny festival bara för harpa

Publicerad

Det formella namnet på evenemanget är First Pratté International Harp Festival and Competition. Festivalen bjuder inte bara på tävling utan också ett antal konserter och master classes.

Anton Evard Pratté, som givit namnet till festivalen, var en harpist som till stor del var verksam i Norrköping under 1800-talet. Han föddes i Böhmen men hamnade så småningom i Östergötland där han blev ledare för Norrköpings musiksällskap, en föregångare till dagens symfoniorkester.

Prattés verk har knappt alls spelats efter hans död eftersom han inte ville låta andra framföra hans kompositioner. Norrköpings symfoniorkesters harpist Delphine Constantin-Reznik återupptäckte Prattés noter och framförde i torsdags kväll Prattés harpkonsert tillsammans med symfoniorkestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet