Legendaren berättade: ”Det var mer skogsromantik förr”

Publicerad

Varför kom det bandvagnar och räddade orienterarna i Mjölby 2007? Varför blev naturvänner och orienterare osams på Gotland 1977? Och varför är det så svårt att orientera på samma ö? Dessutom har vi hittat de äldsta TV-bilderna från O-ringen – Boxholm 1967.

Orienteringslegendaren Rune Haraldsson från Norrköping får inte uppleva O-ringen på hemmaplan i sommar. För en vecka sedan avled han 100 år gammal.

”Rune Haraldsson är en av svensk orienterings absolut största profiler genom tiderna”, skrev Svenska orienteringsförbundet på sin hemsida, efter hans bortgång.

Men i det här reportaget, med en intervju från i november förra året, minns han de tidigare O-ringentävlingarna i Östergötland och på Gotland.

– Det var mer skogsromantik förr, man tog inte orienteringen så allvarligt utan mer som en hobby. Nu är det ju blodigt allvar i sommar, säger Rune Halvarsson om O-ringens utveckling.

Från 2000 deltagare till 20 000

Han kallades världens äldste orienterare och sprang O-ringen redan vid premiären 1965. När O-ringen kom till Motala två år senare deltog 2000 personer.

– Det är fantastiskt vad det här O-ringenbegreppet har vuxit, nu till sommaren räknar vi med 20 000 deltagare, säger Rune Halvarsson.

Hör Rune berätta mer och titta på träningsoveraller från fem decennier i reportaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

O-ringen Kolmården

Mer i ämnet