Rune Haraldsson (1918-2019) minns O-ringen till unika bilder ur TV-arkivet Foto: SVT

Legendaren berättade: ”Det var mer skogsromantik förr”

Uppdaterad
Publicerad

Varför kom det bandvagnar och räddade orienterarna i Mjölby 2007? Och varför blev naturvänner och orienterare osams på Gotland 1977? Svaren får du i det här reportaget med unika bilder från tidigare O-ringentävlingar, bland annat de äldsta TV-bilderna från O-ringen – Boxholm 1967.

Orienteringslegendaren Rune Haraldsson från Norrköping fick inte uppleva O-ringen på hemmaplan i sommar. Han dog i våras, 100 år gammal.

”Fan jag finner inte pricken.” Foto: SVT
O-Ringen 2019

”Rune Haraldsson är en av svensk orienterings absolut största profiler genom tiderna”, skrev Svenska orienteringsförbundet på sin hemsida, efter hans bortgång.

I det här reportaget, med en intervju från i november förra året, minns han de tidigare O-ringentävlingarna i Östergötland och på Gotland.

Bandvagnar på O-ringen i Mjölby 2007

– Det var mer skogsromantik förr, man tog inte orienteringen så allvarligt utan mer som en hobby. Nu är det ju blodigt allvar, sa Rune Halvarsson om O-ringens utveckling.

Från 2000 deltagare till 20 000

Han kallades världens äldste orienterare och sprang O-ringen redan vid premiären 1965. När O-ringen kom till Motala två år senare deltog 2 000 personer.

Skogsromantik i Boxholm 1967 Foto: SVT

– Det är fantastiskt vad det här O-ringenbegreppet har vuxit, nu räknar man med 20 000 deltagare, säger Rune Halvarsson.

I reportaget kan ni inte bara höra Rune berätta och se unika tv-bilder med allt från decimetertjock gyttja till konflikter mellan orienterare och lokalbefolkning – utan också se träningsoveraller från fem olika decennier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

O-Ringen 2019

Mer i ämnet