Ytterdörrarna har sprängts bort från ett lägenhetshus i stadsdelen Johannelund i Linköping. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Explosionen i Linköping – 35-åring häktas för försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen häktas en man på den starkare misstankegraden för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Explosionen i ett flerfamiljshus i Johannelund inträffade natten till igår, torsdag.

– Att försätta honom på fri fot skulle försvåra sakens utredning, säger kammaråklagare Johanna Pettersson Rajer.

Allvarliga brottsmisstankar

Mannen i 35-årsåldern greps under gårdagsnatten och Linköpings tingsrätt har på kammaråklagarens önskemål häktat mannen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

– Men det skulle kunna äventyra utredningen om jag berättade om skälen för att han häktas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Restriktioner i häktet

– Han får inte använda någon elektronisk kommunikation, om det inte först prövas av mig, liksom att jag läser och får se försändelser han vill skicka eller ska ta emot, säger Johanna Pettersson Rajer.

Får ej umgås eller få besök

Han kommer inte heller att få umgås eller dela rum på häktet (om inte kriminalvården finner en lämplig person som åklagaren godkänner) eller att få följa nyhetsmedia eller se nyheter.

Om fyra veckor, senast den 5 april ska åtal väckas.

Natten mot torsdagen exploderade det i ett flerfamiljshus i stadsdelen Johannelund i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Mer i ämnet