Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighet i Linköping där explosion skett. Foto: Mimmi Moberg /SVT

Explosion vid flerfamiljshus i Linköping – mordmisstänkt 17-åring har bott i sprängda huset

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot torsdagen skedde en explosion vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Johannelund i Linköping. En man i 35-årsåldern har gripits och anhållits misstänkt för försök till mord. En 17-åring som är misstänkt för trippelmord har tidigare bott på den aktuella adressen.

Larmet om explosionen nådde polisen strax före klockan 01 natten till torsdag. Ett flerfamiljshus i stadsdelen Johannelund i sydöstra Linköping har fått materiella skador.

Ett vittne berättar för SVT att en person gick fram till porten och sparkade upp låset, strax därefter small det i trapphuset.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

– Det finns skador på fastigheten och vi håller på att undersöka omfattningen av dessa, säger Kristoffer Axelsson, RLC-befäl vid polisen.

Boende i huset har behövt evakueras till en lokal i närheten, rapporterar TT. Ingen person ska dock ha skadats i explosionen.

En man gripen

Polisen hade en större pågående insats på platsen under torsdagsmorgonen. Nationella bombskyddet ska säkra platsen innan polisen kan påbörja en teknisk undersökning. Sedan tidigare har polisen också haft kameror uppsatta på innergården.

– Patrullerna jobbar på platsen med utredningsåtgärder samt stöttar räddningstjänst och ambulans i deras arbete, säger Kristoffer Axelsson.

En man i 35-årsåldern kunde senare gripas av polis, misstänkt för försök till mord.

Misstänkt för trippelmord

Enligt uppgifter till SVT har en mordmisstänkt 17-åring tidigare bott på adressen för nattens sprängning. Den 17-årige pojken sitter häktad misstänkt för att ha skjutit ihjäl en man i Västberga i oktober förra året. Han misstänks också för att ha skjutit ihjäl två kvinnor i en villa i Tullinge natten därpå.

Sedan i måndags har fyra sprängningar inträffat runtom i Sverige – tre i Stockholm och en dubbelexplosion i Göteborg.

Fasaden fick stora skador efter explosionen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Mer i ämnet