Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig explosion har inträffat i trapphuset till ett flerfamiljshus i södra Stockholm. Hör SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud på plats i Farsta. Foto: SVT Nyheter/ Kovan Alshawish

Minderårig gripen efter explosion i Farsta – boende evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har inträffat i ett bostadshus i Farsta i södra Stockholm och boende behövde evakueras på grund av rasrisken. En minderårig person har gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Larmet kom strax efter klockan 21.30 på tisdagskvällen om en kraftig smäll i ett bostadsområde i Farsta.

– Det är skador på porten och i trapphuset. En del lägenheter har även skadats invändigt, säger Daniel Wikdahl på Stockholmspolisen.

Boende evakueras efter rasrisk

På grund av rasrisk har alla boende i det drabbade trapphuset på fyra våningar behövt evakueras.

– Vi har kontakt med kommunen om var dessa människor ska ta vägen. Jag är rädd att de får ställa in sig på att spendera natten på annan plats, säger Daniel Wikdahl.

Förutom arbete på brottsplatsen arbetar polisen med att följa upp uppgifterna från inringare och andra vittnen. På grund av rasrisken kunde inte någon teknisk undersökning genomföras under natten.

Tolv personer till sjukhus

Tryckvågen från explosionen ska ha spridit sig till resten av byggnaden, och därför har tolv personer från olika trapphus fört till sjukhus – i observationssyfte. Enligt polisen ska ingen ha några uppenbara personskador.

Polisen meddelade under kvällen att Farstastrandskyrkan håller öppet för de personer som fått evakuera.

Strax efter händelsen beslutade polisen att tillfälligt stoppa all pendeltåg- och tunnelbanetrafik till och från Farsta och Farsta strand som ligger i närheten.

– Det var bland annat för att förhindra att eventuella gärningsmän tog den vägen från platsen.

En minderårig person greps under natten misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Personen är nu omhändertagen av socialtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från platsen. Foto: Swepix/Stockholm blåljus

Tredje under senaste dygnet

Explosionen är den tredje i Stockholmsområdet det senaste dygnet. På måndagskvällen inträffade en annan detonation i Fagersjö, Farsta, där fem personer skadades lindrigt. Cirka sju timmar senare exploderade det i ett flerfamiljshus på Lidingö.

Polisen undersöker eventuella kopplingar mellan explosionerna, men uppger att det är för tidigt att säga om det finns några.

– Naturligtvis går vi också igenom vilka som bor på adressen och även kringliggande adresser, säger Daniel Wikdahl.

Se hela SVT Nyheters livesändning här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.