Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De pågående konflikterna mellan gängkriminella leder till att ”Eva” inte längre vågar bo hemma. Hon är rädd för att hennes hus ska sprängas. Foto: SVT/TT

”Eva” vågar inte bo hemma – hotbild mot adressen

Uppdaterad
Publicerad

Flera sprängningar har skett vid adresser där misstänkta kriminellas släktingar är skrivna. Detta leder även till oro bland grannar. En av dem är ”Eva” i Linköping.

– Så länge det finns en hotbild mot min adress så kommer jag inte bo där, berättar Eva, som egentligen heter något annat.

För drygt två veckor sedan satte polisen upp kameror utanför Evas port. Polisen bedömer att det finns en hotbild då släktingar till en person som misstänks vara inblandad i gängkriminalitet bor på adressen. De första dagarna var även flera poliser på plats och bevakade adressen.

– Jag fick ingen ro i kroppen och gick hela tiden och väntade på att något skulle hända, säger Eva.

Hon bestämde sig då för att flytta hem till en bekant.

– Vi är flera grannar som flyttat. Vi är rädda för att de ska placera en bomb här.

I videon ovan berättar Eva, som egentligen heter något annat, om situationen. Vi har även låtit en annan person läsa in hennes berättelse.

Polisen: Förstår oron

Beslutet om kameran på Evas adress gäller fram till 5 januari 2024. Därefter kommer polisen göra en bedömning huruvida de ska ta ett nytt beslut och ha den kvar ytterligare 3 månader. Detta berättar lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

– Jag förstår att man känner den oron utifrån hur den nationella konflikten har utvecklat sig. Vi sätter upp kameror på nya platser nästan varje vecka på adresser i Linköping både utifrån hur brottsligheten ser ut men också i ett brottsförebyggande syfte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.