En sönderbränd Encrochat-telefon låg i den uppeldade VW Golf som hittades i Rejmyre efter dubbelmordet som skedde utanför nattklubben Hugos i Norrköping den 5 december 2019. Foto: Polisens förundersökning

Encrochattar tillåts som bevisning i rättegång om gängmorden i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings tingsrätt tog idag beslut om att tillåta den del av bevisningen som innehåller avkrypterad kommunikation från så kallade Encrochat-telefoner i den kommande rättegången om gängmorden.

Domstolen avslog en av de åtalades begäran om att Encrochattarna skulle avvisas som bevis.

Bevisning som bygger på den av fransk polis avkrypterade tjänsten Encrochat har den senaste tiden kommit att utgöra en viktig del i flera omfattande åtal mot kriminella nätverk på olika hålla i Sverige. Detta har kritiserats av flera framstående brottmålsadvokater som menar att det handlar om en olaglig avlyssning som strider mot både svensk och internationell rätt.

Mordoffer tillhörde kriminellt gäng

Rättegången om gängmorden i Norrköping inleds den 7 april i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Cirka 20 förhandlingsdagar har planerats in och rättegången beräknas vara avslutad till den 20 maj.

Åtalet gäller ett uppmärksammat dubbelmord utanför nattklubben Hugo i centrala Norrköping den 5 december 2019, samt en dödsskjutning utanför en snabbmatsrestaurang på Ingelstaområdet den 10 april förra året. Samtliga offer hade kopplingar till den kriminella grupperingen No Surrender Mc.

Läs allt om gängmorden i Norrköping här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se de intressanta platserna i mordrättegången och få en genomgång av mordåtalet. Foto: Niklas Luks / Jeppe Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet