Enormt polispådrag vid mordrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Poliser med förstärkningsvapen och drönare sätts in för att bevaka rättegången om gängmorden i Norrköping som inleds i Linköpings tingsrätt nästa vecka. Polisen betraktar de åtalade som farliga och utesluter inte försök att störa rättegången.

– Den polisiära närvaron kommer märkas. Vårt mål är att skapa trygghet. De misstänkta har kopplingar till grov organiserad brottslighet, det är ju grund i sig att snäppa upp säkerheten, säger Anna-Karin Sjöstedt, biträdande kommenderingschef.

Hör Anna-Karin Sjöstedt berätta mer i videoklippet här ovanför.

Gängmorden i Norrköping

Förhandlingen hålls i säkerhetssalen

Sex personer är åtalade för inblandning i tre mord i Norrköping. När rättegången inleds hålls den i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Polisen hanterar den som en särskild händelse.

De åtalade har enligt polisen ”ett våldskapital” och man bedömer att det finns en risk att personer kan försöka störa rättegången.

Avspärrningar ska sättas upp runt tingsrätten och poliser med förstärkningsvapen kommer att finnas i området. Även drönare ska användas för övervakning.

Tre mord

De som ska ställas inför rätta är sex personer som misstänks för inblandning i tre mord. Två män mördades utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019, och i april året efter besköts en bil vid en hamburgerrestaurang på Ingelsta, där en man avled och en annan man skadades.

Rättegången väntas pågå i åtta veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet