Ett tjugotal ensamkommande barn har anlänt till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Några av de barn som flyr kriget i Ukraina är ensamkommande, det vill säga barn som har flytt utan en vårdnadshavare. Till Norrköpings kommun har det hittills kommit ett tjugotal barn som socialkontoret nu placerar i boenden.

Med hänsyn till barnen vill familjehemsenheten inte beskriva enskilda fall då de som har kommit till Norrköping är så pass få att det kan röja deras identitet. Timo Pöllänen, chef på familjehemsenheten, förklarar att barnen kan ha kommit hit med ett äldre syskon för att vistas hos en släktning.  

– De har ofta någon typ utav anhörig anknytning i Norrköping och vi försöker se till att dem får vara nära de anhöriga i så stor utsträckning som möjligt. 

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Tidigare erfarenhet

Familjehemsenheten har, enligt Timo Pöllänen, erfarenhet av att bistå ensamkommande barn sedan tidigare. Men det finns skillnader från tidigare mottagande av ensamkommande barn från bland annat Syrien och Afghanistan.

– Då kom de mer ensamma än de här barnen. Men jag skulle misstänka att det finns ett liknande behov av trygghet och stöd, även traumabehandling i och med att man har lämnat nära och kära. Kommer man från krigshärjade områden är det flera osäkerhetsfaktorer som hänger med, säger Timo Pöllänen.

Förstärker mottagningar

Arbetet med att placera barnen i ett boende utgår från barnens olika vårdbehov. Familjehemsenheten kan exempelvis göra en privatplacering där de ger ett medgivande för ett barn att bo hos en släktning. I vissa fall kan det bli en familjehemsplacering där barnet får bo i ett familjehem och det kan även bli en placering i ett stödboende om barnet är i övre tonåren.

– Vår plan är att vecka för vecka se hur många det är som ankommer. Vi har påbörjat en förstärkning på våra mottagningar så vi kan ta hand om de barn som kommer till Norrköping.

Hör mer hur kommunen arbetar med barnen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet