Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Våra privata kunder har sänkt sin förbrukning med 15 procent i november, jämfört med året innan, säger Eon:s regionchef Björn Persson. Foto: Robert Henriksson / SvD / TT// Eon

Eon: ”Våra kunder har sänkt förbrukningen med 15 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Toppnoteringar på det rörliga elpriset och uppmaningar från regeringen att spara mer el, har gjort att förbrukningen hos Eons privata kunder och mindre företag minskat med 15 procent i november, jämfört med samma månad förra året.

– Redan i somras kunde vi se att elförbrukningen började minska. Det har hållit i sig även under oktober och november, säger Björn Persson, regionchef för Eon.

Förra året bjöd november månad på ett betydligt kallare väder men det har Eon tagit hänsyn till i sina mätningar.

– Ja, vi har väderkorrigerat mätningarna genom att plocka bort värdena som gör temperaturskillnaden. Sen kan man då jämföra siffrorna som blir kvar och då ser vi att vi har en lägre elförbrukning, säger han.     

Enligt Svenska Kraftnät uppgår minskningen i Sverige till 6 procent efter ett alla nätägare rapporterat sina siffror för november, och där kalender- och temperaturskillnader korrigerats. Störst minskning var det i södra Sverige där förbrukningen var 10 procent lägre än året innan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.