Idag inleds hovrättsförhandlingarna i lokaler vid Linköpings tingsrätt. Foto: privat/SVT

Esmeraldafallet: Nu inleds hovrättsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

I januari förra året hittades tidigare familjehemsplacerade Esmeralda död i sina biologiska föräldrars bostad. I somras dömdes hennes mamma till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Domen överklagades av båda parter och idag börjar hovrättsförhandlingarna.

Totalt räknar man med att förhandlingarna ska ta åtta dagar. De två första dagarna kommer att ägnas åt sakframställningar från båda parter.

Nu när förhandlingen tas upp av Göta hovrätt är både åklagare och försvarsadvokat nya. Helene Gestrin har tagit över som åklagare och Emelie Righammar är Esmeraldas mammas nya försvarare.

Treåriga Esmeraldas död

Fallet fick mycket stor uppmärksamhet förra året och har bland annat lett till att socialnämnden i Norrköping fick svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och lagförslag på en ”Lex Lilla hjärtat”.

Förhandlingarna äger rum vid tingsrätten i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet