Helena Borin är chef för de som handlade Esmeraldas ärende på socialtjänsten i Norrköping. Foto: privat/privat.

Helena Borin var Esmeraldas handläggare: ”Ett mycket tungt år”

Publicerad

Snart har det gått ett år sedan den treåriga Esmeralda hittades död i en bostad i Norrköping. Helena Borin är chef för dem som handlade den flickans ärende på socialtjänsten i Norrköping. Hon beskriver hur tungt året som gått har varit.

– Det tyngsta under mina dryga 30 år inom socialtjänsten, säger hon.

Esmeralda blev tidigt i sitt liv familjehemsplacerad, och har haft stark kontakt med socialtjänsten i Norrköping. Enligt Helena Borin har det varit ett komplicerat ärende att handlägga.

– Vi bygger en relation till de barn vi utreder och placerar i familjehem. Att ett barn, som vi bedömer inte har det bra hos de biologiska föräldrarna, måste flytta hem är självklart något som gör handläggningen svår på flera plan.

Treåriga Esmeraldas död

Några av svårigheterna uppkom enligt Helena Borin i samband med att Kammarrätten upphävde vården med stöd av LVU, och tiden där efter, när Högsta förvaltningsdomstolen inte gav prövningstillstånd. Och när föräldrarna efter att Esmeralda flyttat till dem inte ville ha någon kontakt längre.

”Ett mycket tungt år”

Hon beskriver 2020 som ett tungt år för socialtjänsten i Norrköping.

– Det har varit ett mycket tungt år. Det tyngsta under mina dryga 30 år inom socialtjänsten. Esmeraldas bortgång har påverkat alla om jobbar på barnmyndigheten. För de handläggare som hade en personlig relation till Esmeralda har det varit klart värst, säger Helena Borin.

I höstas fick Norrköpings kommun kraftig kritik för hur Esmeraldas ärende hanterats. Enligt Helena Borin var det väntat att man skulle mötas av någon form av kritik.

– Kan vi på socialkontoret förhindra att ett barn går bort vill vi självklart göra allt för att det inte ska ske. Ivo var väldigt kraftfull i sin kritik. Det finns dagar då denna kraftfullhet inte har känts rimlig och i relation till hur vi har handlagt ärendet. Det var trots allt inte vi som orsakade Esmeraldas död, som man kunde få uppfattningen av när man tittade på presskonferensen, säger Helena Borin.

Vill att rätten granskas

Hon hade gärna sett att även kammarrättens agerande skulle granskas – eftersom det var den som beslutade att Esmeralda skulle flytta tillbaka till sina biologiska föräldrar.

– Vi inser alla att Ivo inte har i uppdrag att granska domstolen, men självklart hade det känts bra om även kammarrättens dom hade granskats. Alla inblandade i ärendet har mångårig erfarenhet och kompetens av att utreda barn. Men bra kan bli bättre.

Hur har det pratats om det här ärendet inom socialtjänsten under året? Hur har det påverkat er som arbetar inom socialtjänsten?

Vi har pratat om befintlig lagstiftning, som vi inte tycker är ett tillräckligt skydd för våra barn, vi har pratat om domstolen som vi i detta fall tycker tog fel beslut, och vi har pratat om hur vi själva kan bli bättre och utvecklas så att detta förhoppningsvis inte inträffar någon mer gång, säger Helena Borin, och fortsätter:

– Vi har pratat om hur svårt det är att ta ställning till barns behov och skydd när föräldrar vägrar träffa oss och inte alls vill samarbeta med oss, vi har pratat om att man som barnutredare har ett mycket kvalificerat arbete där man ska göra svåra bedömningar, ibland akut i stunden och med detta vikten av att ha kloka kollegor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet