Esmeraldas mordmisstänkta mamma i rättssalen tillsammans med sin försvarare. Foto: Illustration: Måns Båth

Utredningen klar: Esmeraldas mamma bör få skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-åriga kvinnan som åtalats för mord på sin treåriga dotter bedöms inte vara lämplig för samhällstjänst. Det visar frivårdens personutredning. Rättegången har varit pausad och ska återupptas på torsdag.

Frivården fick i uppdrag av Norrköpings tingsrätt att genomföra en personutredning av 40-åringen. I den framkommer att hon lider av missbruksproblematik, psykisk ohälsa och prokriminella attityder. Frivården menar att det föreligger ett övervakningsbehov.

Den mest lämpliga påföljden bör enligt frivården vara skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Kvinnan avvisar detta förslag, enligt utredningen.

Inte psykiskt sjuk

Hon har tidigare fått en bedömning från Rättsmedicinalverket som säger att hon inte är psykiskt sjuk och därmed kan dömas till fängelse.

Tingsrätten anser att det inte finns tillräcklig bevisning för att kvinnan ska ha gjort sig skyldig till varken mord eller synnerligen grov misshandel.

Hon släpptes tidigare i juli ur häktet. Rätten menar att det finns bevis för att mamman har vållat dotterns död genom oaktsamhet, men detta är inte tillräckligt för att hålla kvinnan häktad.

Den som gjort sig skyldig till oaktsamhetsbrottet vållande till annans död kan dömas till mellan ett och sex år i fängelse om det bedöms vara grovt.

Inga kommentarer

Kvinnans advokat, Per Oehme, svarar SVT Nyheter Öst via mejl att varken han eller hans klient har sett utredningen än och lämnar därför inga kommentarer i övrigt.

Åklagare Anna Lander har ännu inte sett frivårdens utlåtande och kommer troligen inte att hinna ta någon ställning i dag, enligt vår reporter Kjell Lundström.

Hör mer om ärendet i intervjun med Johanna Björkman i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veckans brotts expert Johanna Björkman, före detta åklagare och advokat. Foto: SVT

När en person står åtalad för ett brott, kan domstolen be frivården att göra en personundersökning av en person och dennes liv.

Ibland kan en personutredning göras även innan en person åtalas, om personen erkänt brottet eller om det finns starka skäl till att tro att personen är skyldig.

Personutredningen ska hjälpa domstolen att välja rätt straff om det är så att personen döms för brottet.

I personutredningen undersöks personens liv och vänner, och om det finns en risk att personen kan begå brott igen, samt om frivård skulle vara effektivt för personen. Det undersöks också om det är på tal om något missbruk eller brott sedan tidigare.
Frivården ska alltid undersöka om samhällstjänst eller kontraktsvård skulle fungera.

När utredningen är gjord skickas den till domstolen som ett yttrande.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet