Teckning från rättegångens första dag. Försvaret och Esmeraldas mordåtalade mamma längst till höger i bild. Foto: Illustration: Måns Båth

Esmeraldas mamma släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Esmeraldas mamma släpps ur häktet i väntan på sin dom, bekräftar kvinnans advokat för SVT Nyheter Öst.

Tingsrätten anser att det inte finns tillräcklig bevisning för att kvinnan ska ha gjort sig skyldig till varken mord eller synnerligen grov misshandel.

– Motiveringen till att min klient släpps ur häktet är att det inte längre finns någon flyktrisk, och flyktrisken bestod i att det fanns en suicidrisk. Men efter att hon blivit psykiskt utredd så finns inte någon suicidrisk och därmed ingen flyktrisk heller, säger försvarsadvokaten Per Oehme till SVT Nyheter Öst.

– Hon blev chockad, fast glad, när hon fick beskedet. Hon hade ställt in sig på att vara inlåst fram till att domen skulle meddelas, men hon är rädd att åklagaren ska överklaga beslutet som de gjorde i våras, säger Per Oehme.

Dock så anser rätten att det finns bevis för att mamman har vållat dotterns död genom oaktsamhet, men detta är inte tillräckligt för att hålla kvinnan häktad.

– Jag kan konstatera att tingsrätten hävt häktningen och nu överväger jag om jag ska klaga på det beslutet. Ett sådant beslut kommer jag i så fall att fatta senast i morgon torsdag, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt som har ärendet, eftersom ordinarie åklagare Anna Lander har semester.

Ingen psykisk störning

I förra veckan kom beskedet att den rättspsykiatriska undersökningen visat att Esmeraldas mamma inte led av en allvarlig psykisk störning – varken vid tidpunkten för dotterns död eller senare. Därmed fanns möjligheten att mamman skulle kunna dömas till fängelse.

Men under måndagen lämnade kvinnans försvarare Per Oehme in en begäran om personutredning av frivården i Norrköping så att kvinnan ska ha möjlighet att dömas till kontraktsvård istället.

På tisdagen beslutade tingsrätten att en personutredning av Esmeraldas mamma ska genomföras, samtidigt begärde Per Oehme att häktningen av kvinnan skulle hävas. Huvudförhandlingen är nu pausad i väntan på frivårdens utredning av kvinnan. Den ska vara klar senast den 28 juli.

Rättsexperten: ”Kan dömas för andra brott”

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, tror att de brotten kvinnan nu kan dömas för är vållande till annans död och misshandel.

– Dömer de henne för grovt vållande till annans död, då får man nog säga att misshandelsbiten ingår där. Då riskerar man lägst ett år och högst sex år. Om det är vållande till annans död av normalgrad då är det max två år. Troligen skulle det landa på runt fyra år, men det beror på hur domstolen resonerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet