Foto: Måns Båth

Esmeraldas mamma: ”Det är inga tydliga minnen”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagseftermiddagen hördes Esmeraldas mamma i Norrköpings tingsrätt om dotterns dödsfall. Förhöret präglades av mammans bristande minne kring händelserna som ledde fram till Esmeraldas död, men hon nekade både till att ha utövat något våld mot dottern och att ha gett henne några narkotikaklassade substanser.

Mamman började med att ge sin egen syn på tiden som ledde fram till Esmeraldas död. Hon beskrev hur lycklig hon blev när Esmeralda flyttade hem men också en stressig tid där familjen var ständigt var övervakad av myndigheter.

– Man blir bedömd och dömd hela tiden, sade hon och berättade bland annat om de orosanmälningar som gjordes kring Esmeralda.

Enligt mamman mådde både hon och pappan dåligt tiden innan Esmeralda dog och båda ska ha tagit olika narkotikaklassade substanser.

”Jag stänger av”

När det gäller tiden kring Esmeraldas dödsfall så menade mamman att hon knappt minns någonting.

– Det är inga tydliga minnen. Det är som minnesbilder, fragment och känslor. När jag inser vad som hänt vet jag inte vad vi ska göra. Det är väl därför som jag stänger av.

När Esmeralda hittades hade hon många skador på stora delar av kroppen, skador som ska ha uppkommit vid flera olika tillfällen. Mamman förnekade under rättegången att hon skulle ha utövat något våld mot Esmeralda och menade att hon inte hade lagt märke till skadorna.

Förnekar att ha gett droger

Prover efter Esmeraldas död visade att hon hade flera narkotikaklassade substanser i kroppen. Mamman menade att Esmeralda kan ha fått i sig substanserna från bordet i vardagsrummet där polisen ska ha hittat spår men förnekade att hon ska ha gett Esmeralda något. Hon trodde inte heller att pappan hade gjort det.

– Jag kan inte för mitt liv förställa mig att han har gett Esmeralda något.

Åklagaren pressade mamman kring de sms hon skickat till pappan där Esmeralda omnämns som ”das mongo” och att hon skrek som ett ”krigsskadat barn”. Mamman menade att hon inte minns att hon har skrivit så men att det handlar om intern humor.

– Jag hade aldrig uttryckt mig så till någon annan än till hennes pappa.

Mamman påpekade också att hon och pappan har skrivit positiva sms om Esmeralda vid flera tillfällen och kallat henne bland annat ”guldlock”.

SVT Nyheter Östs reporter Axel Brantemo summerar eftermiddagen i rätten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Nyheter Östs reporter Axel Brantemo summerar eftermiddagen i rätten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet