– Vi tänker oss en så kallad crowdfunding, säger Ingegerd Edman ordförande i Drothem byalag Foto: SVT

Byalag i Söderköping hotar Trafikverket med domstol

Uppdaterad
Publicerad

Ett byalag i Söderköping vill dra Trafikverket inför domstol. Detta för att slippa ta över skötsel, ekonomi och det juridiska ansvaret för en fem kilometer lång väg. Pengarna till rättegången hoppas byalaget kunna få in via crowdfunding.

Striden med Trafikverket har pågått ända sedan slutet av 2016 och SVT har flera gånger berättat om hur striden trappats upp.

– Det här är Davids kamp mot Goliat när det handlar om pengar. Vi har vår privatekonomi och staten har alla sina skattepengar att falla tillbaka på, säger byalaget Drothems ordförande Ingegerd Edman.

Använder crowdfunding

Trafikverket kräver att byalaget tar över hela ansvaret för vägen som bland annat har 59 företag längs dess sträckning. Nu har byalaget bestämt sig att försöka driva ärendet till domstol. Men det kan bli dyrt.

– Vi tänker oss en så kallad crowdfunding där vi  går ut till allmänheten och ber om hjälp med välgörenhetspengar, säger Ingegerd Edman ordförande i Drothem byalag.

Byalaget räknar med att en rättegång kan kosta cirka en miljon kronor.

– Vi har en väldigt duktig advokat som är beredd att ta på sig det här om han kan få en skicklig processadvokat med sig, vilket innebär dubbla advokatkostnader.

Oro för att bli skadeståndsskyldiga

Byalaget menar att Trafikverket inte säger hela sanningen om vad ett övertagande av vägen innebär ekonomiskt och juridiskt. Till exempel är de oroliga att de skulle kunna bli skadeståndsskyldiga om det sker en olycka.

Trafikverket har inget besked att ge om det juridiska ansvaret idag.

– I och med att det inte tagits något beslut ännu så har vi inte kommit till den delen i processen, säger presschefen på Trafikverket, Bengt Ohlsson.

”Det ska inte amatörer sköta”

Byalaget  har tidigare protesterat hos Trafikverket. När de inte lyssnade gick man till kommunen, länsstyrelsen, landshövdingen och för några veckor sedan sökte man stöd vid ett besök i riksdagen.

– Det är helt fel att vi ska ta över asfalterade länsvägar med hastigheten 70 km/tim. Det ska inte amatörer sköta, det ska Trafikverket, menar Hans Edman i Drothem byalag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer