EU-satsning till Norrköping: 30 miljoner till utveckling av flyget

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping ska bli ett europeiskt centrum för framtidens flyg och flygsystem. Det meddelar EU-kommissionen som satsar 30 miljoner kronor på projektet Aero EDIH, som kommer vara ett samarbete mellan flera företag i regionen.

– Det här kommer innebära att en ökad attraktionskraft för väldigt avancerad digital kompetens som kommer vilja jobba här och etablera sig här i regionen, säger Jonas Nilsson, VD Norrköpings science park.

Projektet ska fungera som en plattform för företag att testa och förstå vilka digitala medel de kan ha användning av för att till exempel öka sin konkurrenskraft eller för att bli klimatsmartare. Teknologi som företag kommer att kunna experimentera med är bland annat artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet och 5G.

– Det är väldigt svårt att få tillgång till de miljöerna som mindre företagare. Det vi gör genom att samarbeta och kraftsamla kring det här projektet är att göra de här miljöerna mer tillgängliga, säger Jonas Nilsson.

Runt 200 digitala centrum i Europa ska dela på dryga 80 miljarder kronor, 30 miljoner till av dess går till projektet i Norrköping.

Bakom projektet står företagen: Norrköpings science park, Linköpings universitet, forskningsinstitutet RISE och företaget Independent business group.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer