Foto: Foto: Jeppe Gustafsson

Explosionen i Linköping – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 09 på fredagsmorgonen den 7 juni detonerade en sprängladdning i ett cykelskydd på Ådalagatan i Linköping. Explosionen lär vara den kraftigaste som allmänheten i Sverige utsatts för på 20 år.

Cirka 250 lägenheter i området drabbades i olika grad av bombens tryckvåg. Som genom ett under blev ingen människa allvarligt skadad.

Räddningsinsatsen som sattes igång är den största i modern tid i Linköping. Här kan du se en tidslinje över hur SOS Alarm, ambulans, räddningstjänst och polis agerade den första kritiska timmen efter bombdådet.

Explosionen i Linköping

Explosionen i Linköping 7 juni 2019

09.01 SOS Alarm tar emot det första larmsamtalet till 112. Personen som ringer är inte direkt drabbad, men bor mycket nära. De kommande fem minuterna tar SOS Alarm emot ett 50-tal samtal om explosionen.

09.02 SOS Alarm skickar ut larmet om att en explosion skett utomhus med positionen Hamngatan/Drottninggatan.

09.03 Den första ambulansen från Region Östergötland startar. Totalt skickar man 17 ambulanser till explosionsområdet under den första timmen.

09.04 Polisens regionledningscentral (RLC) skickar tre patruller till platsen.

09.06 Räddningstjänsten är först på plats med två enheter från stationerna Lambohov och Kallerstad. Man konstaterar att det är på Ådalagatan som bombdådet skett.

09.07 Första ambulansen anländer.

09.13 Ytterligare tio polispatruller beordras av RLC till explosionsområdet.

09.15 Första polispatrullen anländer och börjar upprätta avspärrningar.

09.18 Polisens RLC larmar Nationella bombskyddet.

09.20 En stegbil och en släckningsbil från räddningstjänstens Station Lambohov anländer.

09.22 En polispatrull beordras till akuten på Universitetssjukhuset.

09.40 Avspärrningarna kring explosionsområdet utökas till att omfatta flera kvarter.

09.58 Polishelikopter från Stockholm kallas in.

10.09 Polisen inleder en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Insatsen är sedan aktiv hos RLC t o m den 17 juni innan den avslutas. Spaningsarbetet i ärendet leds av poliser från avdelningen för grova brott i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet