Få möjliga platser för vindkraft i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Att det inte byggs mer vindkraft i Östergötland beror till stor del på Försvarsmaktens stoppområde. Holmens planerade vindkraftsatsning ligger strax utanför stoppområdet.

Om man tittar på en karta över Östergötland så ser man att vindkraftverken till stor del är koncentrerade till den västra länsdelen. Där står många verk som fått tillstånd för länge sedan, innan Försvarsmakten införde sitt stoppområde för vindkraft. Stoppområdet har kommit till för att Försvarsmakten inte vill ha höga byggnadsverk som stör flygverksamhet.

De befintliga verken i västra Östergötland får repareras, men ska nya verk byggas handlar det om en ny ansökan. Troligen blir då svaret nej till byggnation på grund av stoppområdet.

Även utanför själva stoppområdet kan det vara svårt att få ett ja till vindkraftverk.

– I Ydre finns också det här lågflygningsområdet, där försvaret också är negativa till att bygga vindkraftverk, berättar Karl-Martin Axelsson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

I ett område i Hycklinge i Kinda kommun fanns intressenter för att bygga åtta vindkraftverk, men där använde kommunen sin vetorätt och sade nej i somras. Orsaken var att kommunen hade en flera år gammal vindkraftsplan och först ville förnya den.

Kommunens beslut har dessutom överklagats till Förvaltningsdomstolen när det gäller lagligheten i själva beslutet. När beslutet togs var antalet ledamöter i kommunfullmäktige decimerat av hänsyn till risk för smittspridning. De klagande menar att beslutet hade blivit ett annat om alla ordinarie ledamöter deltagit i fullmäktigemötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.