Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se mötet mellan Mikaela Nilsson, lantbrukare och vindkraftsmotståndare, och lantbrukare Alexander Karlsson – som är för vindkraftsprojektet. Foto: TT/Johan Nilsson//SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vindkraften rör upp känslorna i Horn

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tycks ha blivit ett mer polariserat land, med infekterade debatter och hat i kommentarsfält.
I SVT:s nya satsning ”Sverige möts” – så sammanför vi personer med helt olika åsikter i laddade frågor.
Först ut i vår serie är vindkraften.

För ett drygt år sedan presenterades planerna på att bygga 44 vindkraftverk i södra Östergötland. 230 meter höga vindsnurror i trakterna kring Horn och Hycklinge. Norska Fred. Olsen-bolaget skulle bygga på Riddarhusets mark, men protesterna blev kraftfulla och stämningen var hätsk, när frågan skulle diskuteras på ett informationsmöte.

– Jag känner att det är helt fel mot befolkningen, djuren och naturen, säger Mikaela Nilsson, lantbrukare och vindkraftsmotståndare.

Få politiker stödjer förslaget

De flesta kommunpolitiker valde att säga nej till satsningen och bolagets nya bud är att bara bygga åtta vindkraft istället, men frågan är fortfarande infekterad och få politiker tycks vilja stödja förslaget.

– Det har varit en väldigt hätsk debatt och jag tycker att nej-sägarna har gått över gränsen ibland, säger Alexander Karlsson som också är lantbrukare, men för vindkraftsprojektet.

Vindkraften har tidigare varit en besvärlig fråga för flera kommuner i Östergötland. Bland annat i Ödeshög där den orsakade bråk och partisplittringar inom kommunen.

Se ovan hela reportaget med mötet mellan Mikaela Nilsson, lantbrukare och vindkraftsmotståndare, och lantbrukare Alexander Karlsson – som är för vindkraftsprojektet.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet