Martin Smedjeback och Annika Spalde.

Fängelse för fredsaktivister

Uppdaterad
Publicerad

14 dagars fängelse blev domen mot Martin Smedjeback från Mjölby efter att han tagit sig in på flygflottiljen F21 i Luleå. Han och Annika Spalde målade ”War starts here” med rosa färg inne på området. De deltog båda i ett fredsläger i närheten.

Det var på natten 29 juli som de båda cyklade från fredslägret till flygflottiljen. Därefter klättrade de över stängslet och målade en text på två olika ställen.

Annika Spalde dömdes redan i april förra året till 14 dagars fängelse för ett annat brott i samband med samma fredsläger. Tingsrätten menar att hon vid det tillfället borde ha dömts även för det nu aktuella brottet. Därför anser tingsrätten att det tidigare fängelsestraffet är tillräckligt även för det nya brottet. Martin Smedjeback döms dock till 14 dagars fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.