Fängelseprästen Lovisa Hagerfors tycker att trångboddheten på Skänningeanstalten är ett problem. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Fängelseprästen: ”Många upplever det som påfrestande”

Uppdaterad
Publicerad

Under tolv timmar varje dygn är två fångar inlåsta tillsammans på tio kvadratmeter, inklusive toalett. Cellen är utformad för en person men det är fullt på fängelset i Skänninge.

Lovisa Hagerfors är fängelsepräst och träffar ofta de intagna på Skänningeanstalten. Hon berättar att många av fångarna hon möter pratar om dubbelbeläggningen och om hur den påverkar deras psykiska mående.

– Fängelsetiden kan ibland vara en tid för att förbereda sig för ett liv bortom kriminalitet och då är den fysiska miljön en viktig del. Att aldrig få tid för reflektion kan vara påfrestande, säger Lovisa Hagerfors.

Mjölby

Dålig luft

I flera av cellerna har Kriminalvården monterat in en överslaf för att öka platskapaciteten. De intagna är inlåsta två och två under tolv timmar per dygn. De delar på en skrivbordsyta och en toalett. De delar också på luften i cellen.

– Många vaknar med huvudvärk och får det svårt att orka delta i aktiviteter under dagen.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet