Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur trängseln ser ut. På Skänningeanstalten ska det byggas 160 nya fängelseplatser som beräknas stå klara 2023. Foto: SVT

Se de trånga rummen – intagna delar på tio kvadrat

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på Skänningeanstalten delar cell och sover i våningssängar. Nu bygger Kriminalvården två nya hus och utökar anstalt- och häktesplatserna.

Många av kriminalvårdens anstalter är idag fullbelagda. Den höga beläggningen skapar konsekvenser och Kriminalvården står inför stora utmaningar.

– Det är många olika saker som gör att det samlade trycket är högt. Pandemin har inte gjort saken lättare, säger Johan Molinder, chef för Skänningeanstalten.

Två nya hus

I Skänninge byggs nu två fängelsehus med 48 platser i varje. 64 av dem kommer vara förbredda för dubbelbeläggning, totalt blir det 160 nya platser.

År 2030 beräknar Kriminalvården att ha utökat antalet anstalt- och häktesplatser i Sverige från drygt 7 000 till 10 000.

I klippet ovan visar fängelsechefen hur det ser ut i  de dubbelbelagda cellerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet