Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar bildkonstnären Mika Liffner om ungdomarnas arbete bakom galleriet ”26 meter ung konst”. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Färgsprakande gångtunnel skapar trivsel i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

En gångtunnel kan vara grå, trist och dåligt belyst, eller så kan den vara ljus, färgsprakande och fylld med fantasifull konst – som i Söderköping.

– Det har varit otroligt roligt. Jag har rest runt med två koffertar, fulla med material, och har haft workshops med cirka 150 stycken 12-17-åringar på grundskolor, biblioteket i Stinsen, och Focus fritidsgård, säger Mika Liffner, bildkonstnär och projektledare för ”26 meter ung konst”.

Eftersatt gångtunnel färgsattes av unga 

Det nya galleriet är en idé som har sitt ursprung från en kommunal rapport om vad är en meningsfull fritid för barn och unga är i Söderköping.

– När vi förra året skulle börja verkställa idéer som hade kommit in från ungdomarnas egna fokusgrupper så kom det här förslaget upp. Det är många barn och unga som dagligen transporterar sig mellan hem, fritid och skola genom den här tunneln under E22:an, så då bjöd vi in dem till ett projekt för att vara med och färgsätta den, säger Sandra Sandborg Johansen, kultursekreterare i Söderköping. 

”Ett galleri som är öppet 24/7”

Temat för konstverken har genomgående varit abstrakt och huvudsakligen har vattenbaserad sprayfärg använts, vilket har tilltalat ungdomarna mer än traditionella penslar och akrylfärg, tror Mika Liffner.     

– Jag gillar att det här är ett offentligt rum och de unga har fått komma till tals. Men jag tror också att det här galleriet tilltalar många fler eftersom det är öppet 24//7, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.