Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket menar att det uppmärksammade fallet med två bröder som sålde fentanyl via nätet har betydelse. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Kraftig minskning av dödsfall orsakade av fentanyl

Publicerad

De senaste åren har försäljningen av droger via nätet ökat kraftigt, men nu syns ett trendbrott gällande preparatet fentanyl. Enligt Rättsmedicinalverket kan domen mot två bröder vara en orsak.

Antalet Dödsfall på grund av fentanyl har minskat kraftigt, visar statistik från Rättsmedicinalverket. Drogen har tidigare skördat många liv, år 2017 dog 101 personer i överdos av fentanylliknande droger. 2018 dog 11 personer av samma anledning.

Uppmärksammad dom har betydelse

Minskningen kan delvis bero på de uppmärksammade fallet som idag tas upp i Svea hovrätt. Där två bröder sålde preparat som vid den tiden inte var narkotikaklassade till unga, via nätet.

– Om domen stadsfäst från tingsrätten så kommer det här att ha betydelse på så sätt att även om en substans är laglig då, så kommer man inte att vilja sälja den om den är farlig. Det kan rädda många liv, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet