Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Nisser, verksamhetschef Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: SVT och Niklas Luks

Färre utryckningar förra året – pandemin möjlig förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utryckningar under förra året var det lägsta på fem år. Det visar Räddningstjänsten Östra Götalands, RTÖG, sammanställning över larm. En möjlig förklaring till minskningen är den pågående pandemin.

Totalt ryckte räddningstjänsten ut 4661 gånger under 2020 på olika typer av larm. Det är det lägsta antalet sedan 2015. Enligt statistiken har det bland annat skett färre bränder i byggnader och trafikolyckor.

– Sedan några år blir antalet utryckningar och bränder i byggnader färre och färre, men däremot ökar antal bränder och trafikolyckor som är stora och omfattande, säger Per Nisser, verksamhetschef vid RTÖG i ett pressmeddelande.

Dödsbränder ökar

Samtidigt säger RTÖG att antalet dödsbränder ökar.

– Under 2020 omkom fyra personer i bränder i vårt område, vilket är det högsta antalet på många år. De flesta är äldre, ofta mer sårbara och därmed utsatta. För att minska den här risken måste vi jobba hårt med våra medlemskommuner och andra aktörer för att stärka utsatta människors egna brandskydd, säger Per Nisser.

Enligt räddningstjänsten kan pandemin vara en möjlig förklaring till minskningen.

– Men att antal stora olyckor blir fler har definitivt inget med Corona att göra, det är snarare en effekt av de pågående förändringarna i samhället, säger Per Nisser.

Hör honom berätta mer om utryckningarna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer