Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Färre vårdplatser på Vrinnevisjukhuset i sommar

Publicerad

Efter en lång prövning med en pandemi som sträcker sig 2,5 år tillbaka går nu Vrinnevisjukhuset i Norrköping in i en sommar med färre vårdplatser än tidigare. Brist på personal och behov av semester tvingar sjukhuset dra ner ett 50-tal vårdplatser vissa veckor, enligt Vårdförbundet.

Jessica Frisk, vårddirektör på Region Östergötland säger att antalet vårdplatser är rörligt och ser olika ut under perioder, men hon bekräftar att neddragningen inför denna sommar är större än tidigare år.

– Varje år inför sommaren drar vi ner på vårdplatser, men vi ser att vi behöver dra ner mer i år, säger Jessica Frisk samtidigt vill hon betona att detta inte kommer som en överraskning.

”Kommer bli en tuff sommar”

– Det kommer absolut bli en tuff sommar men vi har jobbat med planeringen sedan i november, så detta kommer inte som någon överraskning, men det är större påfrestning för hälso- och sjukvårdens vårdplatser än tidigare år, säger hon.

Orsaken är att det råder brist på sjuksköterskor samtidigt som befintlig personal måste ges semester, vilket ger den ansträngda situationen och samtidigt är det flera personer som har slutat, uppger vårddirektören.

”Vi har tappat en hel del medarbetare”

– Vi har tappat en hel del medarbetare och det har varit jäkligt tufft, minst 2,5 år tillbaka. En lång prövning under pandemin har gjort att vi inte kunnat arbeta med tillexempel frågor som rör arbetsmiljön, säger Jessica Frisk som inte närmare kan säga hur många anställda som slutat.

Hon berättar också att det finns en enorm trötthet inom vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer