Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Fentanylmålet – tre års fängelse för grovt vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En nu 26-årig man från Motala dömdes idag vid Linköpings tingsrätt till tre års fängelse för grovt vållande till annans död. Han stod åtalad för brottet i elva fall. 26-åringen friades på övriga åtalspunkter.

Han ska dessutom betala 280 000 kronor i skadestånd till anhöriga till de tre avlidna, vars död han dömdes för. 26-åringen får också näringsförbud i tio år.

Motalabon åtalades för att ha sålt drogen cyklopropylfentanyl via internet hösten 2017 och att elva av köparna skulle ha dött efter att ha brukat drogen. Den dömde förnekade brott och menade att han trodde han sålt det svagare och lagliga preparatet 2-me-maf. Tingsrätten anser inte att det går att bevisa att det var just bolagets drog som inneburit döden i sex fall. Åtalet ogillades därför i de fallen.

Borde förstått riskerna

I de tre fall 26-åringen fälls för menar tingsrätten att han sålt ett preparat som är farligt och svårt att dosera och att han borde ”förstått att det fanns viss risk för dödsfall genom olycka”. Vållandebrottet bedöms som grovt på grund av att han tagit medvetna risker av allvarligt slag när han bedrivit sin näringsverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet