Foto: TT/Wikimedia

24-årig man från Motala åtalas för elva fall av dråp

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man från Motala åtalas vid Linköpings tingsrätt misstänkt för elva fall av dråp, i andra hand yrkar åklagaren på att mannen ska dömas för grovt vållande till annans död.

Det är första gången rubriceringen dråp prövas i ett sådant här ärende, enligt Åklagarmyndigheten.

Under tiden 5 oktober – 27 november 2017 ska den åtalade 24-åringen drivit en affärsverksamhet och via nätet ha sålt ett fentanylliknande preparat – cyklopropylfentanyl – som anses ha orsakat elva mäns död. Preparatet var då ännu inte narkotikaklassat.

Motala

Hur mycket pengar har den här verksamheten genererat?

– Det är lite svårt att säga exakt hur mycket pengar som har genererats just av försäljningen av fentanyl. För han har även sålt andra saker, men det finns en ekonomisk utredning där man har kommit fram till att det ligger någonstans mellan 300 000 och 600 000 kronor för fentanyl, under en ganska kort period, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund till SVT Nyheter Öst.

”Många målsäganden”

De som ska ha köpt drogen ska ha varit män mellan 24 och 35 år när de avled och bosatta i Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

– Det är väldigt många målsäganden och det är anhöriga till de avlidna. Det har drabbat väldigt många människor, föräldrar, sambos och flera hade små barn, säger Britt-Louise Viklund.

– Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger Britt-Louise Viklund.

Åklagaren yrkar på höga straff

Åklagaren vill att 24-åringen döms till sex års fängelse och näringsförbud, samt en företagsbot på 10 miljoner kronor.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund.

Den misstänkte förnekar brott.

Hör kammaråklagare Britt-Louise Viklund i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet