Foto: TT/Wikimedia

Misstänkt i fentanylhärva släppt ur häkte

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige Motalabo som misstänks ha sålt fentanylspray i stor omfattning på nätet och därmed orsakat elva personers död har släppts ur häkte.

– Vi gjorde bedömningen att han inte längre kan försvåra utredningen. Han är fortsatt misstänkt för grovt vållande till annans död i elva fall, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Utredningen fortsätter – åtalet dröjer

Mannen häktades första gången den 3 december förra året och vid omhäktningsförhandlingen den 12 januari ville åklagaren att 22-åringen återigen skulle häktas som misstänkt för dråp – vilket kan ge upp till tio års fängelse – och att det fanns en återfallsrisk.

Motala

Men Linköpings tingsrätt ville inte gå på åklagarens linje, utan ändrade brottsrubriceringen till grovt vållande till annans död (kan ge upp till två års fängelse). Därför måste man nu släppa 22-åringen ur häkte när det är konstaterat att han inte längre kan försvåra den brottsutredning som pågår.

Innebär det här också att ni börjar närma er åtal?

– Nej, det dröjer minst någon månad till. Det är en omfattande utredning, säger Britt-Louise Viklund.

Många köpte av 22-åringen

Under utredningens gång har antalet dödsfall kopplade till 22-åringens nätförsäljning av fentanyl i form av nässpray ökat till elva.

Hur många har han sålt till?

– Det kan jag inte gå in närmare på. Men det är många, säger Britt-Louise Viklund.

Åklagaren kan därmed inte utesluta att det kommer dyka upp fler dödsfall i utredningen. 22-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet