Så här mycket betyder höjningen på mjölkpriset för Kristian Gustafsson Foto: SVT

Mjölkbonden Kristian: ”Jag fick vända på varje krona”

Uppdaterad
Publicerad

Kristian Gustafsson i Grötlingbo på Gotland är en av de som nu pustar ut efter de tuffa åren. Han har 350 djur på gården, varav 180 är mjölkande kor. Nu har mjölkpriset vänt upp och är nära den högsta nivån på tio år.

– Det är alltid en lättnad när pengarna rullar in. Om vi backar ett år, när vi var i den djupaste krisen någonsin, fick man fundera och vrida och vända på varenda krona. Det är ingen hemlighet att anledningen till att vi överlevde 2016 är en välvilligt inställd bank och otroligt snälla fodringsägare som kunde vänta lite längre på betalning, säger Kristian.

När SVT träffade honom för två år sedan stod han inför ett vägval, antingen satsa på företaget, eller riskera att långsamt se det tyna bort.

– Det enda jag kan påverka själv det är mina kostnader. Då gäller det att slå ut dem på så mycket mjölk som möjligt, sade han i augusti 2015.

Satsade och det gick hem

Kristian Gustafsson valde att investera och att utöka med ett hundratal djur. Idag, när mjölkpriset är högt, kan han konstatera att satsningen gick hem.

– Nu går det betydligt bättre ekonomiskt än vad det gjorde för ett år sedan, säger han och ger ett exempel:

– En tioöring på min gård, det motsvarar ungefär 200 000 på ett år, och det är en halvtidsanställd bara där. Nu har priset höjts i stort sett en krona sedan det var som allra lägst och det gör två miljoner på årsbasis, säger han.

Nu kan skulderna betalas

Med ökad lönsamhet har han nu möjlighet att betala av de skulder som företaget dragit på sig under krisen. Ytterligare en bonus, är arbetsglädjen.

– Jag brukar hävda att jag har världens bästa jobb, jag älskar det. Det har varit tungt, jobbigt och det är inte alla dagar som man studsar ur sängen och vill gå ut i ladugården. Men det är betydligt fler dagar då man verkligen trivs och vill vara här, säger Kristian.

TV: Se hela inslaget här i SVT PLAY

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.