Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljön måste bli bättre på isen och på läktaren för att de som dömer ska våga fortsätta, berättar Tobias Wester, domaransvarig för Vita Hästen. Se mer om domarbristen i klippet. Foto: August Askblom/SVT

Domaransvarig i Vita hästen: ”Finns det inga föreningsdomare rasar hela huset”

Publicerad

Domarbristen börjar på föreningsnivå. Finns det inte tillräckligt med föreningsdomare finns det inga domare som kan gå vidare till distrikt-, region- och sedan förbundsserien där SHL ingår. Det menar Tobias Wester, som är domaransvarig för Vita Hästen.

Svenska Ishockeyförbundet känner till bristen och domarorganisation sammanställer just nu statistik på hur situationen ser ut i landet.

– Vi jobbar på bred front och vi är medvetna om vikten av att vi blir fler totalt. Detta på sikt påverkar både bredden och möjligheterna till att spela alla matcher, men även toppen och nivån på de domare som dömer där, skriver David Bergman, domaransvarig på SiF.

Föreningsnivån lägger grunden

Tobias Wester kom till Vita Hästen för sex år sedan. Hans första arbete på klubben blev att ta fram tio domare. Fem vardera från juniorernas A- och B-lag för att deras spelschema inte skulle krocka.

Situationen för föreningsdomare bör förändras, menar han. Arbetsmiljön måste bli bättre på isen och på läktaren för att de som dömer ska våga fortsätta.

– Föreningsdomare är 13-16 år innan de tar nästa steg upp till distriktet. Det här är fortfarande barn och de måste få tid till att se och lära sig som domare, säger Tobias Wester.

Hör mer om domarbristen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.