Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Är man 13 år gammal och dömer sina första matcher kan man få tuffa kommentarer, säger Hugo Casparsson, som är domaransvarig på LHC. Hör i klippet om vad han tror att domarbristen beror på. Foto: Hektor Wedin/SVT

Brist på ishockeydomare efter hat och hot: ”Man dömer en match, men aldrig igen”

Uppdaterad
Publicerad

Hugo Casparsson, 19, är domaransvarig i Linköpings Hockey Club. I rollen som ansvarig tillsätter han domare till matcher – en uppgift som kan vara svår när det finns få som vill eller kan ställa upp.

 – I värsta fall får ledare döma matcher, vilket inte är optimalt, säger han.

En knäskada fick Hugo Casparsson att fatta beslutet avsluta sin spelarkarriär. Men kärleken till sporten var för stor för att lägga skridskorna på hyllan och lämna rinken för gott.

Istället valde han 2016 att satsa på domaryrket och har i två år varit domaransvarig.

– Hockey är fortfarande det som ligger närmast hjärtat och jag tycker att det är hur kul som helst att döma. En OS-final skulle vara väldigt mäktigt att kliva in på isen och döma. Det är en av mina drömmar, säger Hugo Casparsson.

Hockeysverige vittnar om en domarbrist

Bristen märks i hela landet – och i Regionförbundet Ishockey Syd, där Östergötlands distriktsdomare ingår, är det inget undantag.

– Jag tror att det är den tuffa kulturen inom hockey. Det kan vara väldigt tufft för en 13-åring som dömer sina första matcher att få hårda kommentarer från spelare på isen och även ledare och föräldrar.

Problematiken med hat och hot mot domare är känd inom Svenska Ishockeyförbundet, berättar Niklas Ahlm ordförande för Östergötlands Ishockeyförbund.

– Det börjar på föreningsnivå där de som dömer är yngre. På den nivån är det mycket föräldrar och ledare som beter sig dåligt, säger han.

Ett lag även som domare

Även om det är svårt att kombinera ett heltidsjobb med att döma tre matcher i veckan, har Hugo Casparsson aldrig övervägt att sluta.

– Det roligaste med att vara domare är att fortfarande få vara en del av hockeyn. Vi domare blir som ett lag, säger han.

Hör mer om det tuffa klimatet inom ishockeyn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.