Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler serverar vildsvinskött ”Dags för jägarna att ladda bössorna” Foto: SVT

Fler serverar vildsvinskött – ”Dags för jägarna att ladda bössorna”

Uppdaterad
Publicerad

De offentliga köken i Sverige visar allt större intresse för att servera vildsvinskött. Det visar en kartläggning som Mattanken gjort. Mest vildsvinskött serverade Norrköpings kommun – fyra ton under hösten 2020.

– De volymerna kommer man upp i bara genom att servera ett par gånger per termin inom både äldreomsorgen och skolan, säger Eva Sundberg, projektledare.

Kartläggningen omfattade inköp under perioden 1 december 2019 till 30 november 2020. 46 kommuner och 4 regioner, av totalt 169 inkomna svar från 158 kommuner och 11 regioner, uppgav att de köpt in vildsvinskött under den aktuella perioden. Det innebär att ungefär var tredje kommun/region av de som svarat på enkäten handlat vildsvinskött.

– Nu gäller det att jägarna laddar sina bössor och ser till att det kommer fram kött. Varje vecka tas det initiativ där ute i köken för att servera vildsvinskött, säger Eva Sundberg.

Stor satsning

Det vanligaste är att de offentliga köken köper in vildsvinsfärs och efter det grytbitar.

– Det görs nu en stor satsning inom ramen för livsmedelsstrategin för att få ner vildsvinsstammen. Det finns en del problematik kopplat till det och då har vi fått uppdrag att bidra med det man kan göra inom offentliga måltider, säger Eva Sundberg.

Hör mer i klippet.

• Är ett projekt som finansieras via landsbygdsprogrammet, LRF och Sveriges konsumenter.

• Syftet är bland annat att främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.

• För att nå målen arbetar projektet med nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet