Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningsminister Mats Persson (L) och Linköping universitets rektor Jan-Ingvar Jönsson utanför Studenthuset. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Fler ska lockas till läraryrket – Linköpings universitet får nyckelroll

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler akademiker ska bli lärare. Nu får Linköpings universitet sju miljoner kronor för att utveckla en snabbutbildning och få fler att söka den.

Enligt Skolverkets prognos kommer det att saknas omkring 12 000 behöriga lärare och förskollärare år 2035.

– Det måste bli mer attraktivt att bli lärare och det måste bli mindre stök i klassrummen så lärarna trivs med sitt jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) vid ett besök på Linköpings universitet.

Snabbspår för akademiker

Tidigare har det funnits en lärarutbildning för akademiker på 1,5 år. Sedan i höst har man även startat en ännu kortare lärarutbildning för akademiker som går att göra på ett år. Utbildningen finns vid tio lärosäten, bland annat i Linköping.

– Vi vill att de bästa studenterna ska bli lärare och förhoppningsvis har de lite arbetslivserfarenhet med sig. Jag tror hela svenska skolan kommer vinna på det, säger Mats Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.