Anna Lindgren, veterinärinspektör Livsmedelsverket, säger att det skett en ökning av högdräktiga djur som kommer till slakt. Foto: SVT

Antalet högdräktiga djur som skickas till slakt ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler högdräktiga djur skickas till slakt, trots att det är olagligt att transportera nötkreatur 28 dagar innan kalvning. Det visar den granskning som SVT Nyheter Öst har gjort. 

Vi har gått igenom statistik som visar vilka brister som veterinärerna på slakterier hittar på östgötska djur som anländer till slakt. I flera fall rör det sig om högdräktiga djur, främst kvigor.

– Djur som reser eller transporteras högdräktiga till slakteriet ser ut att ha ökat, säger Anna Lindgren veterinär vid Livsmedelsverket.

Att transportera ett högdräktigt djur är otillåtet. En kviga eller ko får inte transporteras närmare än 28 dagar före beräknad födsel på grund av att fogar runt bäckenet luckras upp och gör kon instabil. Dessutom kan den stress som en transport innebär orsaka att kon kalvar under transport.

Nötköttsproducenten Per Wendler från Linköping har ingen förklaring till att antalet högdräktiga djur som kommer till slakt ökar. Själv har han en tydlig rutin för att undvika att det sker. 

– Att skicka en högdräktig kviga skulle innebära katastrof, säger Per Wendler. 

Anna Lindgren, veterinärinspektör Livsmedelsverket Foto: SVT

Hör mer i klippet ovan.

Antal ärenden som rör högdräktiga djur som skickats till slakt i Sverige

2020: 203 ärenden

2019: 222 ärenden

2018: 199 ärenden

källa: Livsmedelsverket

(Ett ärende kan beröra fler djur)

För att beräkna fostrets ålder tittar veterinären på frambrutna tänder, håransättning, klövar och längden på djuret, (mäts från hjässan till svans)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.