Det som veterinärerna på slakterierna främst anmärker på är till exempel förorenade djur, svansbitna grisar och förvuxna klövar. Vi vill varna för otäcka bilder i videon. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Djurens sista resa – SVT Öst granskar brister i djurskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Sett till mängden djur som slaktas i Sverige varje år är det en liten andel där det upptäcks brister i djurskyddet. Men det förekommer brister – brister som enligt veterinärer går att undvika. Det är dessa brister den här granskningen handlar om. 

Den senaste tiden har djurskyddsfrågor och livsmedelsproduktion debatterats livligt. Coronapandemin har gjort att många är hemma i större utsträckning, och det har bidragit än mer till diskussionen om mat och det vi stoppar i oss. Svenskarna visar ett ökat intresse för närproducerat och svenska livsmedel, visar till exempel årets Lantbruksbarometer.  

Hur djuren föds upp, lever och tas om hand vid slakt blir en allt viktigare fråga.  

– Ett djur som far illa, är ett djur för mycket, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör och officiell veterinär på Livsmedelsverket.

Majoriteten visar inga brister

Hon arbetar med att stödja veterinärer i hela landet i kontrollen av djuren på slakterier. 

– Ibland gör vi fynd som kan visa tecken på att det finns djurskyddsbrister på gården eller under transporten. Det handlar om olika fynd beroende på djurslag. Majoriteten av djuren som förs till slakt visar inte tecken på djurskyddsbrister, säger Anna Lindgren.

Svårt få lantbrukare till intervju

Det är svårt att få lantbrukare att låta sig intervjuas framför kameran om brister i djurskydd. Den allt mer hårdnande debatten gör att djurhållare känner oro och rädsla.

Samtidigt är flera vi har pratat med stolta över den svenska djurskyddslagstiftningen. En av dem som tycker att det är viktigt att ta debatten är nötköttsproducenten Per Wendler som bedriver avelsverksamhet strax utanför Linköping. 

– Djuren har det så bra som jag kan prestera. De ska ha mat, vindskydd, ren och torr liggplats. Jag ser till att de mår bra, jag ser till att behandla dem som är sjuka och jag avlivar dem som inte går att rädda. Det är god djurvälfärd för mig, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.