Livsmedelsverket har veterinärer på slakterier, som har till uppgift att besikta alla djur som anländer till slakteriet. Även efter slakt besiktas slaktkroppen. Om det görs fynd som visar tecken på djurskyddsbrister på gården eller från transporten går information till länsstyrelsen och djurhållaren eller transportören.
Få djur på totalen
– Om man tittar på statistiken så ser vi att den information vi får som kan vara brister på slaktade djur från Östergötland har ökat. Men det är fortfarande relativt få djur om man tänker på att vi har fått ett 90-tal informationer per år de senaste två åren. Och det är flera hundra tusen djur som slaktas från länet, säger Maria Leclercq, chef på avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel på Länsstyrelsen i Östergötland.
Vanligaste bristerna
De vanligaste bristerna hos nöt och lamm är anmärkningar om förorenade djur. Hos gris rör det sig oftast om såriga svansar. Bland bristerna märks också förvuxna klövar som leder till felbelastning och hälta, samt högdräktiga djur som skickats till slakt för långt gångna i sin dräktighet.
Anmärkningar vi har tagit del av handlar även om skador som uppstått på grund av dåligt anpassad transport. Djur har till exempel transporterats i för låg takhöjd, vilket orsakat brännskador och sår på ryggen.
Skyldighet att meddela länsstyrelsen
Vid fynd som skulle kunna tyda på brister i djurskyddshänseende har Livsmedelsverkets veterinärer skyldighet att meddela länsstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för kontroll av att djurhållare följer djurskyddslagstiftningen. Länsstyrelsens uppdrag är att utreda vad som har inträffat och hur bristen har uppstått: vid transport, av- och pålastning eller på gården.
De senaste åren har ärenden som rör brister på djuren vid slakt blivit allt fler. Enligt Maria Leclercq beror det på att kontrollerna har blivit tydligare. Även Livsmedelsverket menar att veterinärerna har blivit bättre på att agera när de fattar misstanke om brister i djurskyddet.
LRF:s ordförande i Östergötland, Jeanette Blackert, poängterar att de ökade bristerna inte beror på att djuren har det sämre. Hon är kritisk till Livsmedelsverkets kontroller och menar att de har fel fokus. Hör hennes och Livsmedelsverkets veterinär Anna Lindgrens argument i klippet ovan.