Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Fler vårdmottagningar erbjuder digitala besök

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler mottagningar erbjuder nu videomöten via Region Östergötlands vårdapp. Personer som inte vill eller behöver åka in till vården kan nu lättare få ett uppföljningsbesök digitalt.

Allt fler vårdinrättningar inom Region Östergötland använder sig av digitala möten. Psykoterapi via videosamtal är ett exempel där det har fungerat bra, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Färre avbokningar

– Det har fungerat jättebra den första tiden. Vi kan träffas även om patienten är förkyld så hen slipper avboka och det är också fördelaktigt för många som har svårt att ta sig vårdcentralen, säger Pia Ek, som är psykoterapeut på vårdcentralen Marieberg i Motala.

Färre avbokningar, mindre administration och större flexibilitet är några positiva effekter.

SVT Nyheter Öst har tidigare pratat med Preben Bendtsen som är prefekt, professor vid Linköpings universitet och som forskar inom området hälsosam livsstil genom internetbaserad och SMS-baserade verktyg.

Bendtsen har själv undersökt hur patienter upplever kommunikation med vården via sin dator eller mobiltelefon. Reaktionerna är positiva och negativa, men överlag upplever han att det är positiva upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.