Under onsdagen inträffade en fritagning vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Fritagningen ledde till en stor polisinsats med bland annat poliser med förstärkningsvapen längs E4:an. I klippet berättar polisen om insatsen. Foto: Tobias Holmqvist/John Senewiratne/SVT

Flera misstag när grovt kriminell fritogs i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Flera faktorer kan ha underlättat fritagningen av en 20-årig grovt kriminell man i februari, enligt en incidentrapport från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av.

Den unge mannen fritogs i samband med ett sjukhusbesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han dömdes i november till tio års fängelse för mordförsök i Malmö.

Häktet påpekade att någon kallelse för sjukhusbesöket inte skulle skickas till 20-åringens folkbokföringsadress utan bara till häktet, men så blev inte fallet.

Tillgång till telefon

Ett annat misstag kan ha varit att sätta mannen i en cell med egen toalett två dagar före besöket. Han fick då inta laxeringsmedel och kan ha förstått att besöket var på gång.

20-åringen hade tillgång till sin telefon och kunde under de två dagarna ringa 18 samtal till familjemedlemmar i hans kontaktlista.

Skor att springa i

En sista omständighet som noterats i efterhand var att mannen innan transporten bad om att få in sina egna skor för rengöring, enligt incidentrapporten.

”Detta kan tyda på att han ville försäkra sig om att ha bra skor att kunna springa i.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Fritagningen vid Vrinnevissjukhuset. Se mer i klippet. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.