”Sjön är inte räddad – absolut inte”

Uppdaterad
Publicerad

I åratal har SVT uppmärksammat sjön Yxerns dramatiska förändring från en välmående sjö med rikt fisk- och fågelliv till en insjö som berövats stora delar av sitt vatten på grund av omfattande reglering som torrlagt stora delar av sjön.

Nu har Yxern fått en tidsfrist genom en ny tillfällig vattendom, men faran är inte över menar kritiker som vill att regleringen upphör helt.

Tekniska verken i Linköping är det största företaget av fem kraftverksägare som med sina små kraftverk har bidragit, genom hård reglering, till att tömma stora delar av sjön med stöd av en 80 år gammal vattendom.

Bolaget menar att man är nöjda med den nya tillfälliga vattendomen som kom för en månad sedan och att man nu har ett bättre verktyg.

Vattenkraften dränerar

– Sjön är inte räddad, absolut inte. Det här är bara en tillfällig åtgärd under tre år, säger Tino Åberg, boende vid Yxern och som stridit för sjön i många år.

”Det är tråkigt att se det”

Tekniska verken sida menar man att det inte bara är den hårda regleringen som påverkar Yxerns mående.

”Bara för att man minskar effekterna på sjön av regleringen kommer inte Yxern att återgå till ett helt naturligt och opåverkat tillstånd. Det sker till exempel utsläpp från jordbruk, skogsbruk och enskilda avlopp, samt att det finns andra miljögifter i sjön”, skriver Ola Palmqvist vid Tekniska verken i ett mejl. Palmqvist  är också ordförande i Vattenregleringsföretagen.

Från att vattenståndet som mest sjunkit med över två meter förra året, så återstår i dag 75 centimeter till en godtagbar nivå, efter att den nya domen fått effekt.

Men de boende runt sjön berättar nu om de konsekvenser den hårda regleringen har betytt.

– 2016 var första gången på 50 år som jag inte var ute med båt. Man blev deprimerad av att se allt, säger Conny Carlsson som bor och är uppväxt vid sjön Yxern.

– I bland så är bryggan på land och ibland så har jag vatten runt bryggan, det är tråkigt att se det, säger Lennart Falk, boende vid Yxern.

Fisk- och fågelliv har drabbats hårt

De boende vid sjön, både fasta och sommarboende, vittnar om att fisk- och fågellivet drabbats hårt av den kraftiga regleringen av Yxern.

– Gäddan har tagit väldigt mycket stryk genom att lekplatserna är torrlagda och gäddynglen inte hinner simma ut när det är torrt. Det märks att det blivit en obalans i sjön eftersom att gösen gynnats väldigt mycket av det här på grund av att den inte har någon fiende i samma utsträckning som tidigare, säger fritidsfiskaren Hans Bergman.

Sedan slutet av oktober så gäller nu en ny tillfällig vattendom för sjön Yxern, istället för den från 1938 som gällt fram till nu. Det är en dom som ska se till att att de stora svängningarna i regleringen ska minska och att det blir ett jämnare och lägre utflöde från sjön.

– Det har slagit otroligt mycket i vattennivå i sjön under åren. Förra året var nivån över 2 metar lägre mot vad som skulle vara normalt. Sen den nya domen kom så har sjön återhämtat sig något och den håller nu cirka 75 centimeter lägre nivå än vad som kan anses normalt, säger Lennart Falk.

Vill ta bort regleringen helt

Men striden om sjön är inte över. De boende runt Yxern vill att regleringen helt upphör och att sjön och ån nedströms återgår till sitt ursprungliga skick.  

– Så länge det finns en reglering så utgör den hela tiden ett hot mot Yxern. En reglering innebär ju att det är alldeles för stora kast fram och tillbaka. Det ska vara en permanent hög nivå för att sjön ska må bra, säger Hans Bergman.

”De tillfälliga villkoren som anges i den nya vattendomen gäller i tre år och med den kunskap vi har idag räknar vi inte med något annat än det”, skriver Ola Palmqvist.

Tino Åberg är den som under flera år gått i spetsen för den proteströrelse som vuxit fram mot hur sjön Yxern misshandlats. Han är mycket kritisk till hur kraftverksägarna, bland andra Tekniska verken, reglerat sjön under lång tid och som gjort att sjön till stora delar blivit torrlagd.

Och han strider nu hårt för att regleringen av Yxern helt upphör.

– Min absoluta dröm när det gäller sjön Yxern är att verksamhetsutövarna, det vill säga de kraftverksägare som finns, tar ett steg till och tar sitt fulla ansvar och avslutar verksamheten och river ut dammanläggningen som styr vattennivån i Yxern och återställer så långt den bara är möjligt. Om man tar bort den dammen och bygger en naturlig så kallad sjötröskel så kan man hitta en nivå som alla kan enas om, säger Tino Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet