Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör Joel Edoff (fd KD) och Sara Skyttedal kommentera partibytet i Åtvidaberg. Foto: TT/SVT

Folklistan tar plats i sin första kommun – KD-politiker i Åtvidaberg byter parti

Uppdaterad
Publicerad

Det nystartade partiet Folklistan tog under torsdagen plats i oppositionen i Åtvidabergs kommun. Till en början valde hela partigruppen för Kristdemokraterna att byta parti mitt under mandatperioden – och blir politiska vildar för Folklistan. Det skriver tidningen Corren.

Men några timmar senare tvärvände en av politikerna, rapporterar samma tidning.

Det innebär att Folklistan får politiska mandat i sin första kommun.

– Det är jättekul för oss att ta över en hel partigrupp och att komma in en kommun, säger EU-parlamentarikern och tidigare KD-politikern Sara Skyttedal till tidningen.

Kristdemokraterna har två platser i kommunfullmäktige i Åtvidaberg. Först såg det ut som att Folklistan skulle ta dem båda – men nu väljer Fredrik Hanström att stanna i partiet, rapporterar Corren.

– Det har blivit en cirkus, säger han till tidningen.

Något besked från Joel Edoff har inte kommit. För stunden är han fortsatt politisk vilde i Åtvidabergs kommunfullmäktige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det utrymme för ett parti till? SVT:s Mats Knutson om potentialen för Folklistan – och de EU-kritiska budskapen som förs fram. Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.