Fördel för LHC i finalen

Uppdaterad
Publicerad

LHC är vana vid press och har därför fördel när finalserien drar igång. Men ur ett ekonomiskt perspektiv är guldstriden en förlustaffär för klubben.

Linköpings hockeydamer har återigen chansen att bli svenska mästare. Efter ett betydligt jämnare seriespel jämfört med tidigare säsonger i Riksserien där LHC varit överlägsna slutade nu laget på en andra plats i tabellen. I toppen placerade sig storsatsande Luleå som nu står för motståndet i SM-finalen.

– De har väldigt många talangfulla spelare med bra spets men om vi får spela vårat spel så har vi stora chanser. Men jag tror det kommer att bli väldigt jämnt, säger sportchef Kim Martin Hasson.

Finalstart på hemmais

Finalserien avgörs i bäst av tre matcher och den första spelas i Stångebrohallen under onsdagen. Därefter väntar returmöte i Luleå på lördag, där också den eventuellt tredje och avgörande matchen spelas på söndag.

– Jag tycker det ska bli skönt att få spela den första matchen hemma, säger Denise Altmann, forward i LHC.

Stjärnan missar avgörandet

Ett tungt avbräck är att laget mister en av sina nyckelspelare efter första matchen. Enligt Corren kommer kanadensiska stjärnforwarden Jennifer Wakefield att kallas hem till landslagsspel efter första finalomgången. Orsaken är enligt tidningen att en miss från LHC i kontraktsskrivningen.

Samtidigt har laget haft det tufft i sina bortamatcher när de spelat kvart- och semifinaler, och nu får man inte chans att avgöra på hemmais.

– Nej det är sant men då kanske vi får vinna där istället när det är fullsatt, säger Denise Altmann.

Tufft ekonomiskt

Det faktum att just Luleå står för motståndet och att resan dit blir både lång och dyr, leder till att finalspelet blir en ren förlustaffär ekonomiskt för LHC, men att vara med och tampas om guldet är viktigt i andra sammanhang.

– Det är viktigt för damhockeyn här i Linköping. Vi har sett en bättre återväxt där allt fler tjejer vill börja spela, säger Kim Martin Hasson.

Linköping har besegrat Luleå vid samtliga fyra möten under säsongen men det spås bli en mycket jämn final där det lag som pallar stå emot pressen bäst får lyfta bucklan i helgen.

– Vi är vana vid pressade situationer efter kvart- och semifinalspelet. Dessutom har vi varit i två finaler de senaste två åren så det är vi också vana vid. Jag tror det är en fördel för oss, säger Denise Altmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.