Före detta polis Glenn Gustafson i Östergötland. Foto: SVT

Fördubbling av antalet poliser som säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens omorganisation tycks slita hårt på polismyndigheten. I Region Öst ökar nu antalet poliser som hittar en ny karriär kraftigt.

Idag ska rikspolischefen träffa inrikesministern och förklara hur polisens kris ska lösas. Omorganisationen av myndigheten har ställt till med stora problem och antalet poliser som säger upp sig bara ökar. Glenn Gustafson lämnade jobbet som polis efter 20 år, nu jobbar han istället med bredbandsfrågor åt Ydre kommun.

– Jag trivdes jättebra som polis, men en förutsättning för att man ska trivas är ju att man känner att man kan göra ett bra jobb, jag fick inte förutsättningar att göra ett bra jobb och jag såg att förutsättningarna skulle försämras ytterligare för mig och istället för att bli den där bittre som sitter och bara gnäller på allting så tog jag beslutet att lämna, säger Glenn Gustafson.

Glenn Gustafson arbetar med bredbandsfrågor i Ydre kommun Foto: SVT

Fler än någonsin slutar

Ifjol var det 45 poliser som sa upp sig i region Öst och 41 civilanställda, det är nästan en fördubbling jämfört med året innan då 24 poliser och 20 civilanställda lämnade myndigheten. Totalt i landet var det 950 poliser och 1691 civilanställda som slutade under 2016.

Martin Ulvenhag är ordförande för Polisförbundet i region Öst och är bekymrad.

– Ja mer än någonsin förut så slutar man inom polisen, det är slitsamt, man börjar bli trött, det är segt nu, i två år har man hållit på med den här omorganisationen, det får liksom vara klart nu, säger han.

När polisen gjorde sin omorganisation, så slogs tre polislän ihop till en region med Linköping som centrum, resurser flyttades och ett missnöje bredde ut sig. En del oroar sig också för att så mycket kompetens nu försvinner från poliskåren när så många väljer att säga upp sig.

– Jag får ju rapporter om poliser på chefsnivå som slutar och det gör mig bekymrad, för jag vill polisen väl, det var ju inte av någon hämndaktion mot polisen jag slutade utan det var ju min egen känsla att i den här situationen kan jag inte göra ett bra jobb, säger Glenn Gustafson.

Foto: SVT

En annan polis vi talat med säger att han kommer att sluta så fort han hittat ett annat jobb, men det är inte så lätt, många slåss om samma jobb. Martin Ulvenhag berättar att när ett försäkringsbolag i Östergötland nyligen sökte en ny utredare så sökte mer än 200 poliser jobbet.

År 2016 – 950 poliser, 1691 civilanställda

År 2015- 828 poliser, 1437 civilanställda

År 2014 – 638 poliser, 1009 civilanställda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.