Foto: TT

Eliasson inställd på att vara kvar fyra år till

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns misstankar om att rikspolischef Dan Eliassons avgång skulle aviseras i dag. Så blev inte fallet.

– Jag sitter kvar och fokuserar på att vi nu ska höja vår förmåga att leverera resultat, säger Dan Eliasson till TT.

Dåliga resultat i kombination med kritik från bland annat missnöjda anställda gjorde att många trodde att budskapet under pressträffen med inrikesminister Anders Ygeman (S) i dag skulle vara att Eliasson tvingas bort från sin post.

Misstanken stärktes av att Eliasson själv inte skulle delta på pressträffen. Men i stället handlade mötet med journalisterna om hur både regeringen och Polismyndigheten ska vidta olika åtgärder för att förbättra resultaten.

Fokus på lokalpoliser

Ygeman fick det att låta som att Eliasson under dagen skulle göra en egen presentation av åtgärder utöver dem Ygeman presenterade. Så är inte fallet. Men i intervjuer med journalister har Eliasson valt att nämna de tre åtgärder han själv tycker är viktigast:

– Nyanställningar, ett brett paket av metodutveckling med mer än 20 insatser och förflyttningar till lokalpolisområdena för att få fler poliser närmare medborgarna.

Det sistnämnda ska ske genom att alla som går ut från polisutbildningen ska gå direkt till ett lokalpolisområde, i kombination med ett anställningsstopp på nationell nivå.

Tuffaste omorganisationen

Någon tidsgräns för hur länge Dan Eliasson har på sig att vända resultaten säger Ygeman att han inte satt upp. Och Eliasson själv har inga planer på att sluta i förtid.

– Jag har ett förordnande på sex år och jag avser att genomföra det.

Han tror att de värsta svallvågorna av omorganisationen nu lagt sig och att fokus i högre grad kommer att kunna läggas på förbättrade resultat.

De första två åren som rikspolischef beskriver han som ”knallhårda”.

– Det har varit kanske den tuffaste omorganisationen i svensk myndighetshistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.