Frida Boklund, regionchef Företagarna i Östergötland, Kalmar, Kronoberg och Jönköping. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Företagarna

Företagarna: ”Förbaskat bra och snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens stödpaket till näringslivet på 300 miljarder tas emot positivt av Företagarna i Östergötland.

Regionchefen Frida Boklund säger att: ”Just nu är det förbaskat bra och snabbt gjort”.

På frågan om hur de östgötska företagen hittills drabbats av coronapandemin säger hon:

– Det blir ju en paralysering i hela systemet som inte är finansiellt i grunden. Det är en beteendeförändring; människor går inte och klipper sig, går inte ut och äter, vill inte mötas, går inte ut och handlar.

Coronapandemin

Omvärldsberoende

De branscher som än så länge drabbats hårdast är hotell och restauranger. Men även underleverantörer börjar ”få det knepigt” enligt Frida Boklund.

– De är beroende av omvärlden där inte alla längre är på jobbet. Företag åker inte på mässor och det är allvarligt för framtiden. Det medlemmarna är mest oroliga för är hur det kommer se ut 2021.

Välkommet stöd

Hon menar dock att regeringens stödmiljarden kommer underlätta för företagen.

– De har varit riktig lyhörda. Till exempel skattelättnaderna påverkar likviditeten positivt och det samma gäller insatsen angående sjuklöner. Det kommer göra att det blir lite lugnare.

Har företag börjat gå i konkurs och har det börjat sägas upp personal?

– Jag vet att vår juridiska rådgivning fått frågor om vad som gäller när man vill permittera personal. Vi har inte sett några konkurser ännu. Många medlemsföretag är förberedda på den här typen av avbräck, att någon eller några i personalen är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet