Foto: Stefan Jerrevång/TT

Förre spaningsledaren: ”Lättnad för Linköping och hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som greps för dubbelmordet i Linköping tidigare i dag har erkänt, enligt hans advokat.

– Man är oerhört intresserad av hur den här människan har kunnat undgå att inte göra något annat kriminellt när man gjort två sådana barbariska mord, säger polisens pensionerade spaningsledare för dubbelmordet, Nils Ahlberg.

Den 19 oktober 2004 kvinhöggs Mohammed Ammouri och 56-åriga språkläraren Anna-Lena till döds i Linköping. I dag, dryga 16 år senare, kunde en man gripas för morden – och nu har mannen, som är 37 år, erkänt sig skyldig för dubbelmordet i Linköping.

– Min klient erkänner att han dödat pojken och kvinnan. I övrigt vill jag inte gå in på övriga detaljer. Jag har fått yppandeförbud av åklagaren, säger mannens advokat Johan Ritzer.

Tack vare hjälp av släktforskare och släktforskningsdatabaser har polisen fått hjälp med att lösa morden.

– Det fanns inte så mycket annat att göra, eftersom man hade 100 procent i överensstämmelse, säger polisens pensionerade spaningsledaren för dubbelmorden, Nils Ahlberg.

Intressant hur den här människan undgått att göra ytterligare brott

– Och man är oerhört intresserad av hur den här människan har kunnat undgå att inte göra något annat kriminellt när man gjort två sådana barbariska mord och sen inte hamnat under radarn och kunnat undgå att göra ytterligare brott, säger Nils Ahlberg.

När Ahlberg var polisens spaningsledare för dubbelmordet, letade de inte bara efter mannen i Sverige utan även utomlands.

– Vi har ju varit ute i hela Sverige men även i utlandet och intervjuat och topsat folk. Sen är det naturligtvis väldigt synd att vi inte har hittat den här människan tidigare och vad det beror på kan jag inte svara på nu.

– Men det här är en lättnad för hela Linköping och hela Sverige. Det har engagerat folk i hela vårt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.