Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild på dovvilt. Johan Månsson, naturvårdshandläggare hos länsstyrelsen på Gotland, visar sly som betats av djuren. Foto: SVT

Oro för växande hjortstam på Gotland – efter rymning: ”De är förvildade nu”

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland ber nu allmänheten om hjälp för att hitta dovvilt på ön. Man vill få koll på hur stor stammen är och var djuren finns.

Dovvilt finns inte naturligt på Gotland. Men för omkring 15 år sedan rymde djur från ett hägn och man tror nu att det finns 30-40 vilda djur, koncentrerade på nordvästra Gotland.

– Det finns mycket rykten och snack om att de finns här och där. Men vi behöver ha lite koll för att kunna gå vidare i diskussionen med olika personer. En del är oroliga för att dovviltet ska bli många och ställa till skador, säger Johan Månsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Se mer om dovvilt på Gotland i klippet ovan.

Dovhjorten är Sveriges fjärde största vilda hjortdjur efter älg, kronhjort och vitsvanshjort.

Arten inplanterades i Sverige för ungefär 500 år sedan. De har en relativt långsam geografisk spridningstakt eftersom de är stationära och stannar där de trivs och har sin flock.

Hanen kallas hjort, honan hind och ungarna kalv.

Hjortarna väger omkring 100-120 kg, hindarna 60-80 kg.

Källa: Jägarexamen online

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet