Professor Peter Hedström och forskaren Tim Müller vid Institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet har studerat Sverigedemokraternas väljare.

Forskare dödshotad efter SD-artikel

Uppdaterad
Publicerad

De två forskare vid Linköpings universitet som gjort en studie om att Sverigedemokraternas väljare är mer intoleranta än andra har blivit hotade. En av dem uppmanades att försvinna från Sverige.

I torsdagens DN skrev Peter Hedström och Tim Müller en debattartikel om sin studie som visade att SD-väljare är mer intoleranta och främlingsfientliga än andra väljare. Hedström uppmanades då i ett mejl att ”hålla truten” så att han kan fortsätta njuta av livet. Han fick dessutom ytterligare ett hot.

– Det var främst riktat mot min medarbetare Tim, men även adresserat till mig. Tim uppmanades att försvinna från Sverige och att inte använda ”våra” skattemedel. Om mig säger man att ”honom kommer vi ta hand om snart”, säger professor Peter Hedström, enligt Linköpings universitets sajt.

Hedström ser hoten som en bekräftelse på att SD-väljare är mer intoleranta än andra väljare.

Universitetets rektor Helen Dannetun kallar hoten, som kommer att polisanmälas, för ”fullständigt oacceptabla”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.